181214.jpg

 

Jos kuvittelette, että Fiji on lämmin paratiisisaari keskellä tyyntä valtamerta aurinkorantoineen, palmuineen ja koralliriuttoineen olette väärässä. Fiji sisältää lukuisia paratiisisaaria varustettuna edellä mainituin ominaisuuksin. Fiji ei kuitenkaan ole pelkästään kaunis ja lämmin paikka, vaan siellä on todella paljon tekemistä ja näkemistä. Parasta kaikessa on, että paikalliset ihmiset ovat todella ystävällisiä ja iloisia. Vastaavaa en ole tavannut missään muualla.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Voitte siis kenties jo päätellä, että minulla oli loistava 9 päivän loma Fijillä. Jos joku suunnittelee reissua Fijille, niin rahaa on syytä varata reilusti. Kovin halpaa Fijillä ei nimittäin valitettavasti ole. Sitä haluaa tehdä muutakin kuin makailla samalla hiekkarannalla, kun niin hienoon paikkaan kerran pääsee. Itse matkustin kolmen saksalaisen, Holgerin, Arnon ja Larsin kanssa kolmella Fijin lukuisista saarista: aluksi pääsaarella Viti Levulla, sitten pienemmällä Mana Islandilla ja viimeiseksi pikkuruisella Beach Comber Islandilla. Reissussa kaikki meni oikein mainiosti, samaa ei voi tosin sanoa paluusta: Lars jäi Fijin lentokentälle viisumiongelmien vuoksi. Lars tuli Uuteen-Seelantiin niin kiirellä, että hommasi opiskelijaviisumin sijaan turistiviisumin ja takaisin Uuteen-Seelantiin palatakseen hän olisi tarvinnut mukaansa lentolipun pois Uudesta-Seelannista. Noo, eiköhän Larskin sieltä jossain vaiheessa Aucklandiin pääse.

 

Fiji on todella monipuolinen paikka ja sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Fijillä voi löhöillä rannalla kaikessa rauhassa, tutustua paikallisiin ja kulttuuriin, kierrellä lukuisia saaria ja ihastella luontoa, harrastaa erinäköisiä turisteille suunnattuja aktiviteetteja (lähinnä erilaisia vesiurheilumuotoja) tai juhlia muiden matkaajien kanssa. Oma matkani oli ehkä sekoitus näitä kaikkia. Seuraavassa lista joistakin kokemuksistani.

 

TOP 10 Fiji Experiences

 

1. Local people

Uskomattomalla ystävällisyydellä ja iloisuudella varustetut fijiläiset tekivät matkasta unohtumattoman. Oli mukavaa jutella paikallisten ihmisten kanssa ja kaiken lisäksi he tekivät sen hyvin helpoksi. Suosittelen paikka jokaiselle, jolla on mahdollisuus sinne matkustaa. Halpaa matkaa on turha odottaa, mutta rahalle saa vastinetta.

 

Kuva yhdestä näkemästämme paikallisten tanssiesityksestä.

181319.jpg

 

2. Shark Dive

Yksi tähänastisen elämäni uskomattomimpia kokemuksia. Menimme Larsin kanssa sukellusretkelle, jossa pääsimme sukeltamaan lukuisien haikalojen kanssa turvanamme ainoastaan sukelluksen ohjaajat. Teimme kaksi sukellusta molemmat noin 45 minuutin pituisia. Isoimmat näkemämme haikalat olivat yli 3 metrisiä Bull Sharkeja, komeita ilmestyksiä varsinkin kun ne tulivat todella lähelle meitä ohjaajien ruokkiessa haita. Ennen sukellusta jännitti kyllä melkoisesti. Tämä johtui kolmesta syystä: 1. haikaloista 2. en ollut sukeltanut melkein 2 vuoteen 3. kyseessä oli ensimmäinen syväsukellukseni, kun menimme aluksi 31 metrin syvyyteen. Veden alla kaikki oli kuitenkin hyvin. Sukellus oli hallittu ja ohjaajat pitivät huolta etteivät hait tulleet liian lähelle. Ensimmäisen hain näkeminen oli ehkä hienointa. Mieleen tuli näkemäni luontodokkarit ja en voinut uskoa, että olin tosiaan siellä sukeltelemassa näiden upeiden otuksien kanssa. Ainoa asia mistä en niin kauheasti pitänyt oli haiden ruokkiminen, sillä siitä tuli hieman akvaariomainen tunnelma.

 

3. Waterfall in the middle of a rainforest

Kävimme Suvan, Fijin isoimman kaupungin lähellä sademetsässä, josta löysimme lukuisia vesiputouksia, joiden alle saatoimme mennä uiskentelemaan. Tuntui melkoiselta paratiisilta uiskennella siinä ympäristössä (kuvia tästä saan toivottavasti myöhemmin). Matkustimme Suvaan paikallisbussilla (kokemisen arvoisia), jotka ovat halpoja ja hyvin ilmastoituja (käytännössä läpivetoisia). Sivuhuomiona muuten, että paikallisbussit eivät jaksa kivuta minkäänlaisia mäkiä (vauhti mäissä todella hidas) ja kulkemallamme Fijin isoimmalla "moottoritiellä" on hidastetöyssyjä. 

 

4. Kava

Kava on Fijin perinteikäs juoma, joka valmistetaan kava-kasvin kuivatusta juuresta sekoitettu veteen. Monet paikalliset nauttivat tätä juomaa iltaisin höystettynä paikallisilla lauluilla kitarasäestyksen kera. Juoma sinänsä ei ole ihmeellistä (monet turistit kuvaavat makua lähinnä likaisena vetenä), mutta kyse ei olekaan juomasta sinänsä vaan paikallisten ihmisten tavasta viettää iltaa. Tämän takia liityimme usein paikallisten "kavapiireihin". Kavan juomiseen liittyy rituaali (taputuksia tervehdysten ja kiitosten kera). Opimme tämän taksikuskiltamme, jonka otimme 6 tunniksi sademetsään mennäksemme (kts. kohta 3). Kun olimme käyneet uiskentelemassa vesiputouksessa taksikuskimme Sam vei meidät serkkunsa Saddamin luokse nauttimaan kulhollisen kavaa. Opimme siihen liittyvän rituaalin ja kuulimme monia tarinoita Fijistä. Saddamin asunto oli mielenkiintoinen: peltiseinin varustettu hökkeli, jossa oli lähinnä seinät ja katto. Tällaiset asumukset ovat hyvin yleisiä Fijillä, lämmitystä kun ei tarvita.

 

Kuvassa Holger ja Papa Joe kavamaljan äärellä.

181354.jpg

 

5. Kookospähkinä "varkaissa" käyminen

Fiji on täynnä palmuja ja palmuista tietysti roikkuu kookospähkinöitä. En ollut koskaan nähnyt miten kookospähkinä itse asiassa avataan saatikka pidellyt avaamatonta tuoretta kookospähkinää. Niinpä meidän piti tietysti päästä kokeilemaan. Emme olleet aivan varmoja voiko kookospähkinöitä noin vain nappailla puusta syötäväksi. Siksi käytin otsikossa sanaa varkaus lainausmerkeissä. Usein ne ovat niin korkealla, että niitä on lähes mahdoton saada, mutta yhtenä iltana löysimme matalan palmun, josta kookospähkinän saattoi ottaa helposti. Ongelma oli, että palmu oli ravintolan tontilla poliisiasemaa vastapäätä. Siksi kookospähkinän ottaminen tuntui hieman samalta kuin nuorena poikana omenavarkaissa käyminen. Odotimme pimeän tuloa ja nappasimme kookospähkinän. Sitten tulikin mielenkiintoinen osuus: kuinka avata kookospähkinä hostellin tarjoamin vajaavaisin välinein. Otimme isoimman löytämämme leipäveitsen, jolla kookospähkinän avaaminen kesti n. 20 minuuttia. Mutta avaamisen työläys teki kookospähkinän sisällä olevan nesteen juomisesta kahta nautinnollisempaa.

 

181275.jpg

 

6. Pinnacle Dive

Tämä noin 35 minuutin sukellus oli haikalojen kanssa sukeltelun totaalinen vastakohta. Kävimme sukeltamassa kauniin pinnaclen (en nyt jaksa katsoa suomennosta) ympärillä, jossa oli kauniita kaloja, korallia ja muita mereneläviä. Sukellus oli hyvin rauhallinen ja siinä mielessä mukava verrattuna haisukelluksen jännitykseen.

 

7. Snorkeling with Nemo

Näin kerran snorklaillessani elokuvan Finding Nemo pääosan esittäjän (clown fish muistaakseni). Kaunis oranssi väriltään.

 

8. Coral Reef outside Mana Island

Mana Islandilta rannalta pääsi snorklailemaan kauniille koralliriutalle, jossa oli lukuisia värikkäitä koralleja ja muita mereneläviä kuten meritähtiä ja kaloja. Huomasimme tosin, että laskuveden aikaan sinne ei kannata mennä, sillä korallit ovat aika teräviä.

 

9. Aurinko, meri, lämpö, palmut, rannat

Nämä elementit ovat tietysti niitä, jotka luovat Fijille trooppisen paratiisin tunnelman. Pitäisi ehkä olla listalla korkeammalla, mutta laitan ne nyt tähän.

 

10. Fiji Bitter – the sportman's beer

Fijin suosituin olut: maistuu hyvältä kylmänä kuuman päivän päätteeksi.

 

Auringonlaskut olivat upeita.

181344.jpg