Sain vihdoin luotua myos kuvagalleria sivun, joten sielta voi tasta eteenpain kayda pallistelemassa kuvia.

Ajattelin nyt kertoa hieman siita, milta erilaiset arkipaivan asiat vaikuttavat nain ulkomaalaisen silmin:

Liikenne:

Kuten aikaisemmin taisinkin jo mainita, julkinen liikenne ei ole kauhean kehittynytta taalla ja lahinna se toimii lahinna bussien varassa. Pidemmilla etaisyyksilla, kuten Aucklandista paakaupunki Wellingtoniin, on tosin junayhteyksia, mutta junaverkosto taitaa olla pieni. Lomalaisille auton vuokraaminen onkin varmasit viisas ratkaisu. Liikenteessa erityisen silmiinpistavaa on se, etta en ole nahnyt viela yhdenkaan
auton vaistavan jalankulkijaa. Taalla autot tulevat ilmeisesti ensin ja sitten vasta jalankulkijat. Vasemmanpuoleinen liikenne on tietysti meikalaiselle outo, mutta siihen varmasti tottuu.

Byrokratia:

Byrokratian kannalta tama vaikuttaa aika Suomen tasoiselta paikalta. Ei mitaan ihmeellista. Vuokrasopimukset ja muut ovat hoidettavissa aivan normaalisti. Pankkijarjestelma nayttaisi pelaavan jotakuinkin niin kuin Suomessa. Verkkopankkikin on toiminnassa, mutta se ei varmaan ole aivan yhta kehittynyt kuin Suomessa. Itse varmaan katselen sielta lahinna tilin saldoa, joka ainakin toistaiseksi nayttaa nollaa. Toivottavasti rahaa on matkalla tannepain, koska vuokran erapaiva on perjantaina.

Tietotekniikka:

Tietotekniikan osalta Uusi-Seelanti nayttaisi olevan selkeasti Suomea jaljessa. Internet yhteydet ovat yleisesti ottaen melko hitaita ja niita ei ole ollenkaan samalla tavalla myynnissa kuin Suomessa.
Langattomia yhteyksia on ilmeisesti todella vahan olemassa. Kannykkaliittymissa kaytetaan lahinna prepaidia. Toivoisin saavani pian nettiyhteyden omaan lappariini.

Ruoka ja juoma:

Toistaiseksi olen kaynyt ainoastaan yhdessa ruokakaupassa (muita en ole edes nahnyt). Tama kauppa on kuitenkin sitakin suurempi, ison varastohallin kokoinen. Nain suomalaiselle tarkeaa on, etta taalta saa hyvaa maitoa (98.5 % rasvatonta), joten talla paasee jo pitkalle. Muutenkin ruoka on tutun oloista eika mitaan kauheita ihmeellisyyksia ole tullut vastaan. Hintataso on ehka hieman Suomea alhaisempi. Oluen hinta nayttaisi olevan noin puolet halvempi kuin Suomessa. Pari paivaa sitten ostin sikspakin hollantilaista olutta, joka maksoi 2,5 euroa (tama oli tosin reippaassa alennuksessa).

Olutta ostaessa kysyttiin heti papereita, mista olin kovin yllattynyt. Yritin ensin tyrkyttaa suomalaista ajokorttia, mutta se ei kelvannut. Piti sitten kaivaa passi repusta. Ilmeisesti alkoholia koskeva lainsaadanto on taalla aika tiukkaa. Esimerkiksi ulkona ei saa lainkaan nauttia alkoholia ja tahan myos kuulemma puututaan (toisin kuin Suomessa).

Elaimet ja ilmasto:

Ilmeisesti taalla vuodenaikojen vaihtelut ovat huomattavasti lievempia kuin Suomessa. Tasta minulla ei tietenkaan viela ole mitaan kokemusta. Saatilat sen sijaan vaihtelevat alyttoman nopeasti. Kuten aiemminkin jo kerroin sade tulee lahinna kuuroluontoisesti. Yhtakkia voi tulla 5-10 minuutin kuuro, joka menee ohi yhta nopeasti kuin tulikin.

Kasvillisuus on nain keskitalvellakin kaunista. Taalla vihertaa jokapuolella ja siella taalla on trooppistakin kasvustoa kuten palmuja (tai ainakin ne nayttaa palmuilta ;)). Kukkoja ja muita lentamiseen kykenemattomia lintuja juoksentelee siella taalla (kiwi-lintuja on ilmeisesti kuitenkin ainoastaan pohjoissaaren etelaosissa, joten niita en ole paassyt nakemaan). Eilen terassillamme kavi hamaran aikaan opossumi, josta nain lahinna aariviivat pimeyden vuoksi. Naiden lisaksi olen tormannyt lehmiin ja lampaisiin.

Muita kuulumisia:

Huomenna alkaa yliopistolla, jonkinnakoiset orientaatiohommat. Katsotaan nyt mita tuleman pitaa. Ajattelin tanaan kayda rekisteroitymassa Student Job Searchiin, jos vaikka sattuisi loytymaan jotain hauskoja osa-aikatoita. Ei sita opi, jos ei kokeile ja laita itseaan likoon. Tietokoneen aaressa en halua tata vuotta istua. :D Liikaa en aio kuitenkaan toita tehda (enka saisikaan opiskelijaviisumin vuoksi), koska aikaa pitaa jaada seikkailuun ja sosialisoimiseen.